COLLEGEREEKSEN

Collegereeks Leiderschap in Turbulente Tijden

Deze EW Collegereeks wordt gegeven door:
Leer vanuit diverse invalshoeken naar leiderschap in turbulente tijden te kijken. In deze inspirerende collegereeks geven zes experts en topsprekers uit de wetenschap, sport, gezondheidszorg en het bedrijfsleven hun visie op leiderschap in turbulente tijden en leert u hoe u dit toepast in uw eigen praktijk.

Leer vanuit diverse invalshoeken naar leiderschap in turbulente tijden te kijken. In deze inspirerende collegereeks geven zeven experts en topsprekers uit de wetenschap, sport, gezondheidszorg en het bedrijfsleven hun visie op leiderschap in turbulente tijden en leert u hoe u dit toepast in uw eigen praktijk.

Aan het eind van de collegereeks

 • Heeft u nieuwe, verfrissende inzichten en ideeën over leiderschap in turbulente tijden.
 • Heeft u de theorie en cases gekoppeld aan de uitdagingen binnen uw eigen organisatie.
 • Kent u de psychologische dimensie van leiderschap onder druk.
 • Leert u nieuwe leiderschapsprincipes toe te passen.


Wat gaat u doen?

Tijdens de collegereeks geven experts uit de wetenschap en het bedrijfsleven u vanuit verschillende invalshoeken hun visie op leiderschap in turbulente tijden. Daarnaast krijgt u handvatten, die u in uw dagelijkse werk als leidinggevende kunt toepassen.

Thema's

Het programma bestaat uit deze onderwerpen:

 • Balanceren in spanningsvelden
 • De kunst van leiderschap (en duurzaam presteren)
 • De vicieuze cirkel van turbulentie, angst, (over-)control en verslechterende resultaten
 • Ruimte ontstaat door haar kaders. Maar welke kaders moet je handhaven? En wanneer in- en ook vooral uit te stappen?
 • Beheers je triggers als angst, ego en (een teveel aan) empathie
 • Leiderschap: de morele en psychologische dimensie van het bieden van veiligheid en constructieve feedback
 • De kracht van confrontaties
 • De hoogste vorm van leiderschap: leiding laten nemen!

Wanneer

De reeks bestaat uit 6 colleges van 3 uur, steeds van 15.30-19.00 uur. Van 17.00-17.30 uur is er pauze met een maaltijd.

Maandag 9 mei
Maandag 16 mei
Maandag 23 mei
Maandag 30 mei
Maandag 13 juni
Maandag 20 juni

De essentie van deze collegereeks is kennisoverdracht. Bij deelname is geen voorbereiding vooraf nodig.

Samenvattend

 • Top experts in leiderschap delen hun visie
 • Frisse, nieuwe inzichten op het gebied van leiderschap in turbulente tijden
 • Pas nieuwe leiderschapsprincipes en inzichten morgen toe om uw organisatie te leiden naar nieuwe resultaten en duurzame prestaties

Collegedagen

Collegedag 1
Korte inhoud:

Prof. dr. mr. Bas Kodden is hoogleraar Leiderschap & Managementontwikkeling, coördinator van het Centrum voor Strategie, Organisatie & Leiderschap en directeur van het Executive MBA-programma en het Fulltime MBA programma van Nyenrode Business Universiteit. Zijn onderzoek en onderwijs richten zich op leiderschap, ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling.

Voordat hij deel uitmaakte van Nyenrode Business Universiteit was Bas bijna zijn hele professionele carrière ondernemer. Op 27-jarige gooide Bas het roer om en hij gaf zijn baan als leidinggevende jurist bij een financiële dienstverlener op en startte zijn eerste onderneming vanuit zijn eigen woonkamer, een recruitmentorganisatie dat zich ontwikkelde tot een groep van gespecialiseerde bureaus met meerdere kantoren en honderden medewerkers in eigen loondienst. Na 12,5 jaar als CEO te hebben gewerkt verliet hij zijn bedrijf in 2010 om verder academisch onderzoek te doen naar leiderschap en persoonlijke ontwikkeling aan Nyenrode Business Universiteit en ambitieuze professionals op te leiden en te begeleiden tot toekomstige leiders.

Prof. dr. mr. Bas Kodden


Collegedag 2
Korte inhoud:

 

 

Dr. Ferdinand Grapperhaus


Collegedag 3
Korte inhoud:

Voor Toon Gerbrands (Sneek, 1957) is leiderschap per definitie verbonden met turbulente tijden. ‘Leiderschap in rustige tijden heb ik nog nooit meegemaakt.’ Als bondscoach van het Nederlands Heren volleybalteam werd hij Europees kampioen en bereikte hij de Olympische spelen van Sydney. In de schaatssport leidde hij een succesvolle ploeg met wereldtitels en Olympische gouden medailles. Bij voetbalclub AZ beleefde hij het landskampioenschap in het seizoen 2008 – 2009, maar maakte hij ook de dramatische val van eigenaar Dirk Scheringa en diens DSB Bank mee. Na 12 seizoenen bij AZ, waarin hij de club vanuit een crisissituatie naar nieuw succes leidde, maakte hij in 2014 de overstap naar PSV. Daar won in zijn eerste vier jaar drie landskampioenschappen. Kern van Gerbrands’ benadering: maak onderscheid tussen beheersbare en onbeheersbare zaken, en besteed alleen aandacht aan het eerste. En: haal in crisissituaties altijd eerst de emotie eraf, en bedenk daarna het ‘worst case scenario’.

Toon Gerbrands


Collegedag 4
Korte inhoud:

Luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif (1958) leidde in 2008 en 2009 de 45.000 militairen tellende Navo-troepenmacht ISAF (International Security Assistance Force Afghanistan) in Zuid-Afghanistan, waar Nederland in Uruzgan aan bijdroeg.
Hij zal onder meer praten over zijn persoonlijke ervaringen in Afghanistan en over zijn ervaringen in ambtelijke omgevingen. Leiding geven tijdens militaire operaties vereist vakmanschap, vertrouwen in de lijn naar boven en naar beneden, en de wetenschap dat je alles kunt delegeren, behalve verantwoordelijkheid. Als leidinggevende zul je soms risico’s moeten nemen om doelen te bereiken.
Wat doet leiding geven met je, met wie kun je sparren, hoe creëer je ruimte voor jezelf en hoe laat je je door de inhoud regeren in plaats van door angst?

Luitenant-Generaal b.d. Mart de Kruif


Collegedag 5
Prof. dr. Marcel Levi


Collegedag 6
Korte inhoud:

Prof. dr. Rianne Letschert (1976) studeerde Internationaal Recht aan de Universiteit van Tilburg, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Montpellier. Ze promoveerde aan de Universiteit van Tilburg met haar thesis ‘The impact of minority rights mechanisms’ (2005), over de rol die internationale organisaties die beleid en wetgeving maken ten aanzien van nationale minderheden spelen.

In maart 2011 werd Letschert benoemd tot hoogleraar op de nieuwe leerstoel Victimologie en Internationaal Recht aan de Universiteit van Tilburg. Van april tot augustus 2010 was zij Visiting Research Fellow bij het Lauterpacht Centre for International Law aan de Universiteit van Cambridge (UK) en Research Fellow aan het Clare Hall in Cambridge, waar ze lifelong member is. In 2014 was ze Visiting Professor aan de Universiteit van Barcelona. In 2012 werd ze lid van De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), waar ze in april 2015 werd benoemd tot voorzitter.

Prof. dr. Rianne Letschert


Kosten

De investering voor de Collegereeks  is € 2.295,- (exclusief btw), inclusief collegemateriaal, koffie/thee en maaltijden.

Locatie

Nyenrode Business Universiteit

Straatweg 25

3621 BG Breukelen

Voor wie

Deze collegereeks is ontwikkeld voor hoger opgeleiden die diepgaand inzicht willen ontwikkelen in organisatiegedrag in relatie tot management, juist in turbulente tijden.

Wilt u op de hoogte blijven van onze collegereeksen, laat dan hier uw e-mail adres achter om op onze maillijst te komen. 

Annuleringsvoorwaarden
U kunt tot vier weken voor start van de collegereeks kosteloos annuleren. Uw inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleert u tussen de vier en drie weken voor aanvang van de collegereeks, dan brengen wij € 250,00 (excl. btw) aan administratiekosten in rekening. Meldt u zich binnen drie weken voor aanvang af of bent u afwezig zonder annulering? Dan zijn wij helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kunt u bij verhindering natuurlijk altijd een vervanger van uw inschrijving gebruik laten maken. Annuleringen of plaatsvervangers kunt u doorgeven via events@onebusiness.nl. Uiteraard volgen wij de richtlijnen vanuit de overheid rondom het coronavirus. Mochten wij genoodzaakt zijn de collegereeks te annuleren, dan zullen wij altijd nieuwe data plannen en kunt u dus op een later moment deelnemen.
© ONE Business bv. ONE Business is onderdeel van Newskoolmedia Auteursrecht voorbehouden. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing:
Gebruiksvoorwaarden en Privacy/Cookie Statement. Op deelname aan onze evenementen zijn de Algemene Voorwaarden voor bezoekers van toepassing.