COLLEGEREEKSEN

Collegereeks Leiderschap in Turbulente Tijden

Deze EW Collegereeks wordt gegeven door:
Leer vanuit diverse invalshoeken naar leiderschap te kijken. In deze inspirerende collegereeks geven experts en topsprekers uit de wetenschap, sport, gezondheidszorg en het bedrijfsleven hun visie op leiderschap en leert u hoe u dit toepast in uw eigen praktijk.

Leer vanuit diverse invalshoeken naar leiderschap te kijken. In deze inspirerende reeks geven experts en topsprekers uit de wetenschap, sport, gezondheidszorg en het bedrijfsleven hun visie op leiderschap en leert u hoe u dit toepast in uw eigen praktijk.

Aan het eind van het programma

 • Heeft u nieuwe, verfrissende inzichten en ideeën over leiderschap.
 • Heeft u de theorie en cases gekoppeld aan de uitdagingen binnen uw eigen organisatie.
 • Kent u de psychologische dimensie van leiderschap onder druk.
 • Leert u nieuwe leiderschapsprincipes toe te passen.

Wat gaat u doen?

Tijdens de reeks geven experts uit de wetenschap en het bedrijfsleven u vanuit verschillende invalshoeken hun visie op leiderschap. Daarnaast krijgt u handvatten, die u in uw dagelijkse werk als leidinggevende kunt toepassen.

Thema's

Het programma bestaat uit deze onderwerpen:

 • Balanceren in spanningsvelden
 • De kunst van leiderschap (en duurzaam presteren)
 • De vicieuze cirkel van turbulentie, angst, (over-)control en verslechterende resultaten
 • Ruimte ontstaat door haar kaders. Maar welke kaders moet je handhaven? En wanneer in- en ook vooral uit te stappen?
 • Beheers je triggers als angst, ego en (een teveel aan) empathie
 • Leiderschap: de morele en psychologische dimensie van het bieden van veiligheid en constructieve feedback
 • De kracht van confrontaties
 • De hoogste vorm van leiderschap: leiding laten nemen!

Wanneer

De reeks bestaat uit 6 colleges van 3 uur, steeds van 15.30-19.30 uur. Van 17.00-18.00 uur is er pauze met een maaltijd.

Maandag 13 mei –prof. dr. mr. Bas Kodden
Maandag 27 mei – Toon Gerbrands
Maandag 3 juni – prof. dr. Lidewey van der Sluis
Maandag 10 juni – Mart de Kruif
Maandag 17 juni – prof. dr. Marcel Levi
Maandag 24 juni - prof. dr. mr. Bas Kodden

De essentie van deze collegereeks is kennisoverdracht. Bij deelname is geen voorbereiding vooraf nodig.

Het definitieve programma wordt binnenkort bekend gemaakt.

Samenvattend

 • Top experts in leiderschap delen hun visie
 • Frisse, nieuwe inzichten op het gebied van leiderschap
 • Pas nieuwe leiderschapsprincipes en inzichten morgen toe om uw organisatie te leiden naar nieuwe resultaten en duurzame prestaties

Collegedagen

College 1 - Prof. dr. mr. Bas Kodden
Korte inhoud:

Prof. dr. mr. Bas Kodden is hoogleraar Leiderschap & Managementontwikkeling, coördinator van het Centrum voor Strategie, Organisatie & Leiderschap en directeur van het Executive MBA-programma en het Fulltime MBA programma van Nyenrode Business Universiteit. Zijn onderzoek en onderwijs richten zich op leiderschap, ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling.

Tijdens deze masterclass geeft hoogleraar Bas Kodden u inzicht in de psychologische kant van leiderschap. Hij laat u ontdekken hoe u het verborgen potentieel van uw team aanboort.

Kennis van psychologie helpt u (on)bewust gedrag bij uzelf en anderen te herkennen en vicieuze cirkels te doorbreken. Ontdek de psychologische dynamiek in samenwerkingen en conflicten en krijg inzicht in hoe u persoonlijk leiderschap in uw team stimuleert. Zo zet u uw medewerkers in hun eigen kracht. Met als resultaat: duurzame prestaties en meer bereiken als leider, als team, als organisatie!

Uw opbrengst na deze masterclass:

 • U heeft inzicht in de psychologische kant van leiderschap en (on)bewust menselijk gedrag
 • U heeft handvatten om disfunctionele dynamiek te doorbreken en om als leidinggevende te groeien naar de hoogste vorm van leiderschap
 • U weet hoe u psychologische veiligheid op de werkvloer handhaaft en hoe u duurzame prestaties binnen uw organisatie borgt en versterkt
Prof. dr. mr. Bas Kodden

Prof. dr. mr. Bas Kodden is hoogleraar Leiderschap & Managementontwikkeling, coördinator van het Centrum voor Strategie, Organisatie & Leiderschap en directeur van het Executive MBA-programma en het Fulltime MBA programma van Nyenrode Business Universiteit.
College 2 - Toon Gerbrands
Korte inhoud:

Voor Toon Gerbrands (Sneek, 1957) is leiderschap per definitie verbonden met turbulente tijden. ‘Leiderschap in rustige tijden heb ik nog nooit meegemaakt.’ Als bondscoach van het Nederlands Heren volleybalteam werd hij Europees kampioen en bereikte hij de Olympische spelen van Sydney. In de schaatssport leidde hij een succesvolle ploeg met wereldtitels en Olympische gouden medailles. Bij voetbalclub AZ beleefde hij het landskampioenschap in het seizoen 2008 – 2009, maar maakte hij ook de dramatische val van eigenaar Dirk Scheringa en diens DSB Bank mee. Na 12 seizoenen bij AZ, waarin hij de club vanuit een crisissituatie naar nieuw succes leidde, maakte hij in 2014 de overstap naar PSV. Daar won in zijn eerste vier jaar drie landskampioenschappen. Kern van Gerbrands’ benadering: maak onderscheid tussen beheersbare en onbeheersbare zaken, en besteed alleen aandacht aan het eerste. En: haal in crisissituaties altijd eerst de emotie eraf, en bedenk daarna het ‘worst case scenario’.

Toon Gebrandsr

Gerbrands was tot voorjaar 2022 algemeen directeur van voetbalclub PSV.
College 3 - prof. dr. Lidewey van der Sluis
Korte inhoud:

Prof. dr. Lidewey E.C. van der Sluis is hoogleraar Strategisch Talent Management en Organisatorisch Leiderschap aan Nyenrode Business Universiteit. Zij brengt een frisse en economische kijk op traditionele HR-onderwerpen en sociale en psychologische dimensies van organisaties en arbeidsverhoudingen. Met haar kennis en ervaring op het gebied van economie (EconDrs, Universiteit van Amsterdam), management (PhD, Erasmus University Rotterdam en London Business School) en leiderschap (VU Amsterdam) onderzoekt ze het raakvlak tussen werkrelaties, bedrijfseconomie en talentmanagement.

Onderwerpen college:
Leiderschap in 3D
De taal van leiding geven
De organisatie als energiecentrale
De business case van de make mindset
De future fit matrix van het leiding nemen
De interne en externe fit als leiderschapsdimensies

Resultaat: Inzicht in het Meesterschap van Leiderschap

prof. dr. Lidewey van der Sluis

hoogleraar Strategisch Talent Management en Organisatorisch Leiderschap aan Nyenrode Business Universiteit
College 4 - Luitenant Generaal b.d. Mart de Kruijf
Korte inhoud:

Luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif (1958) leidde in 2008 en 2009 de 45.000 militairen tellende Navo-troepenmacht ISAF (International Security Assistance Force Afghanistan) in Zuid-Afghanistan, waar Nederland in Uruzgan aan bijdroeg.

Hij zal onder meer praten over zijn persoonlijke ervaringen in Afghanistan en over zijn ervaringen in ambtelijke omgevingen. Leiding geven tijdens militaire operaties vereist vakmanschap, vertrouwen in de lijn naar boven en naar beneden, en de wetenschap dat je alles kunt delegeren, behalve verantwoordelijkheid. Als leidinggevende zul je soms risico’s moeten nemen om doelen te bereiken.

Wat doet leiding geven met je, met wie kun je sparren, hoe creëer je ruimte voor jezelf en hoe laat je je door de inhoud regeren in plaats van door angst?

Mart de Kruijf


College 5 - Prof. dr. Marcel Levi
Korte inhoud:

Marcel Levi is een Nederlandse internist en hoogleraar geneeskunde. Levi is sinds 1 april 2021 voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. NWO is een van de belangrijkste wetenschapsfinanciers in Nederland.

Hij vertelt in zijn college over zijn ervaringen in de Amsterdamse en Londense ziekenhuizen, vooral ten tijden van de Corona-golven.

Prof. dr. Marcel Levi

Marcel Levi is een Nederlandse internist en hoogleraar geneeskunde. Levi is sinds 1 april 2021 voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. NWO is een van de belangrijkste wetenschapsfinanciers in Nederland.
College 6- Prof. dr. mr. Bas Kodden
Korte inhoud:

Dit college bestaat uit twee delen:

Dilemma-training

en
Seminar Leiderschap: De Kunst van Duurzaam Presteren

Waarom blijft de ene organisatie succesvol, terwijl andere organisaties uiteenvallen en verdwijnen? Waarom weet die ene persoon zijn succes te herhalen, terwijl eigenlijk niemand dat verwachtte? Vergeet alles wat je dacht te weten over het selecteren en aannemen van de juiste medewerkers. Het zit anders dan je denkt! Het geheim van winnende personen en teams zit hem in de combinatie van talent en vier belangrijke prestatiekenmerken, waar vreemd genoeg – veel organisaties juist niet op selecteren …

Bas Kodden deed onderzoek naar prestatie-indicatoren onder leidinggevenden en senior medewerkers van ruim 1100 professionals en 50 CEO’s van Nederlands bekendste bedrijven. Zijn verrassende uitkomsten werpen een nieuw licht op het huidige aanname- en selectiebeleid van veel Nederlandse bedrijven. Talent is goed, (het juiste) karakter is beter!

Onderwerpen

 • Doorbreek de vicieuze cirkel: alles draait om leiderschap en de juiste (!) vorm van werkmotivatie
 • Onze triggers van angst, ego en empathie
 • De meeste leidinggevenden stappen ‘in’ wanneer ze ‘uit’ moeten stappen, en ‘uit’ wanneer ze ‘in’ moeten stappen
 • Stop met bila’s (1-op-1 gesprekken) en het belang van geweldloze communicatie
 • De ‘kiss of death’: hoe blijf je als individu én als team duurzaam presteren?
 • Het cruciale belang van werving & selectie en de juiste (interview)technieken voor duurzaam presterende individuen en teams!
 • 21 determinanten voor duurzaam presteren: maar welke zijn de belangrijkste?
 • Model voor Werving & Selectie gebaseerd op langdurig wetenschappelijk onderzoek:

Ken en gebruik de juiste selectiecriteria!

 • Ontwikkel het (persoonlijk) leiderschap in anderen: leer leiding laten nemen!
 • The Show Must Go On!

 

 

Prof. dr. mr. Bas Kodden

Prof. dr. mr. Bas Kodden is hoogleraar Leiderschap & Managementontwikkeling, coördinator van het Centrum voor Strategie, Organisatie & Leiderschap en directeur van het Executive MBA-programma en het Fulltime MBA programma van Nyenrode Business Universiteit.
Kosten

De investering voor de Collegereeks  is € 2.395,- (exclusief btw), inclusief collegemateriaal, koffie/thee en maaltijden.

Locatie

Nyenrode Business Universiteit

Straatweg 25

3621 BG Breukelen

Voor wie

Deze collegereeks is ontwikkeld voor hoger opgeleiden die diepgaand inzicht willen ontwikkelen in organisatiegedrag in relatie tot management.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Annuleringsvoorwaarden
U kunt tot vier weken voor start van de collegereeks kosteloos annuleren. Uw inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleert u tussen de vier en drie weken voor aanvang van de collegereeks, dan brengen wij € 250,00 (excl. btw) aan administratiekosten in rekening. Meldt u zich binnen drie weken voor aanvang af of bent u afwezig zonder annulering? Dan zijn wij helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kunt u bij verhindering natuurlijk altijd een vervanger van uw inschrijving gebruik laten maken. Annuleringen of plaatsvervangers kunt u doorgeven via events@onebusiness.nl. Uiteraard volgen wij de richtlijnen vanuit de overheid rondom het coronavirus. Mochten wij genoodzaakt zijn de collegereeks te annuleren, dan zullen wij altijd nieuwe data plannen en kunt u dus op een later moment deelnemen.

©2024 – Roularta Media Nederland | Auteursrecht voorbehouden. Op gebruik van deze site is onze Privacy/Cookie Statement van toepassing.
Voorwaarden en Disclaimer