COLLEGEREEKSEN

Collegereeks Leiderschap in Turbulente Tijden

Deze EW Collegereeks wordt gegeven door:
Leer vanuit diverse invalshoeken naar leiderschap in turbulente tijden te kijken. In deze inspirerende collegereeks geven zeven experts en topsprekers uit de wetenschap, sport, gezondheidszorg en het bedrijfsleven hun visie op leiderschap in turbulente tijden en leert u hoe u dit toepast in uw eigen praktijk.

Leer vanuit diverse invalshoeken naar leiderschap in turbulente tijden te kijken. In deze inspirerende collegereeks geven zeven experts en topsprekers uit de wetenschap, sport, gezondheidszorg en het bedrijfsleven hun visie op leiderschap in turbulente tijden en leert u hoe u dit toepast in uw eigen praktijk.

Aan het eind van de collegereeks

 • Heeft u nieuwe, verfrissende inzichten en ideeën over leiderschap in turbulente tijden.
 • Heeft u de theorie en cases gekoppeld aan de uitdagingen binnen uw eigen organisatie.
 • Kent u de psychologische dimensie van leiderschap onder druk.
 • Leert u nieuwe leiderschapsprincipes toe te passen.


Wat gaat u doen?

Tijdens de collegereeks geven experts uit de wetenschap en het bedrijfsleven u vanuit verschillende invalshoeken hun visie op leiderschap in turbulente tijden. Daarnaast krijgt u handvatten, die u in uw dagelijkse werk als leidinggevende kunt toepassen.

Thema's

Het programma bestaat uit deze onderwerpen:

 • Balanceren in spanningsvelden
 • De kunst van leiderschap (en duurzaam presteren)
 • De vicieuze cirkel van turbulentie, angst, (over-)control en verslechterende resultaten
 • Ruimte ontstaat door haar kaders. Maar welke kaders moet je handhaven? En wanneer in- en ook vooral uit te stappen?
 • Beheers je triggers als angst, ego en (een teveel aan) empathie
 • Leiderschap: de morele en psychologische dimensie van het bieden van veiligheid en constructieve feedback
 • De kracht van confrontaties
 • De hoogste vorm van leiderschap: leiding laten nemen!

Wanneer

De reeks bestaat uit 6 colleges van 3 uur, steeds van 15.30-19.00 uur. Van 17.00-17.30 uur is er pauze met een maaltijd.

 • Maandag 1 november 2021
 • Maandag 8 november 2021
 • Maandag 15 november 2021
 • Maandag 22 november 2021
 • Maandag 29 november 2021
 • Maandag 6 december 2021

De essentie van deze collegereeks is kennisoverdracht. Bij deelname is geen voorbereiding vooraf nodig.

Samenvattend

 • Top experts in leiderschap delen hun visie
 • Frisse, nieuwe inzichten op het gebied van leiderschap in turbulente tijden
 • Pas nieuwe leiderschapsprincipes en inzichten morgen toe om uw organisatie te leiden naar nieuwe resultaten en duurzame prestaties

Collegedagen

Collegedag 1
Prof. dr. mr. Bas Kodden


Collegedag 2
Korte inhoud:

Marcel Levi was tot april 2021 CEO van het University College London Hospitals (UCLH) waar hij leiding gaf aan negen Londense ziekenhuizen tijdens de Corona-crisis. Daarvoor was hij jarenlang bestuursvoorzitter van het Universitair Medisch Ziekenhuis in Amsterdam (voorheen AMC). Ook is hij hoogleraar Geneeskunde aan de UvA en UCL en werkt hij als internist bij het Amsterdam UMC. Tegenwoordig is hij voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In 2016 werd hij uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar door Elsevier en regelmatig geeft Levi commentaar op de gezondheidszorg in Nederland.

Hoe gaf hij leiding aan negen ziekenhuizen tijdens de grootste crisis ooit in gezondheidszorg in metropool Londen? En hoe creëert Levi een organisatiecultuur waarin talent zich kan ontplooien, innovatie vanzelf gaat en mensen het beste uit zichzelf halen?

Marcel Levi is een begenadigd spreker die graag complexe zaken simpel maakt en niet te beroerd is zich uit te spreken over misstanden.

Marcel Levi spreekt over: (empathisch) leiderschap, gezondheidszorg, zorg, ethiek, innovatie, teamprestaties en oog houden voor de menselijke maat binnen organisaties.

Prof. dr. Marcel Levi


Collegedag 3
Drs. Edith Schippers


Collegedag 4
Korte inhoud:

Voor Toon Gerbrands (Sneek, 1957) is leiderschap per definitie verbonden met turbulente tijden. ‘Leiderschap in rustige tijden heb ik nog nooit meegemaakt.’ Als bondscoach van het Nederlands Heren volleybalteam werd hij Europees kampioen en bereikte hij de Olympische spelen van Sydney. In de schaatssport leidde hij een succesvolle ploeg met wereldtitels en Olympische gouden medailles. Bij voetbalclub AZ beleefde hij het landskampioenschap in het seizoen 2008 – 2009, maar maakte hij ook de dramatische val van eigenaar Dirk Scheringa en diens DSB Bank mee. Na 12 seizoenen bij AZ, waarin hij de club vanuit een crisissituatie naar nieuw succes leidde, maakte hij in 2014 de overstap naar PSV. Daar won in zijn eerste vier jaar drie landskampioenschappen. Kern van Gerbrands’ benadering: maak onderscheid tussen beheersbare en onbeheersbare zaken, en besteed alleen aandacht aan het eerste. En: haal in crisissituaties altijd eerst de emotie eraf, en bedenk daarna het ‘worst case scenario’.

 

Toon Gerbrands


Collegedag 5
Korte inhoud:

Voor Elske Doets (Bergen, 1972) betekent leiderschap de kracht en het geduld hebben om nooit overhaast te reageren. En altijd de koelheid te bewaren het verhaal te ‘lezen’ achter de actualiteit. ‘Tijdens de paniek van de COVID-uitbraak dacht ik meteen: welk bedrijf zou Doets Reizen moeten zijn ná de crisis? Hoe kunnen we succesvol zijn in een wereld waar besmettingsgevaar, hoe vervelend ook, een constante is?’ Doets schept er plezier in al behaalde successen weg te denken, en steeds vanaf nul te bekijken wat de samenleving vraagt. ‘Neem de niet te ontkennen trend van vergrijzing. Daar wilde ik al jaren een antwoord op formuleren. Daarom ben ik in coronatijd met de sociale onderneming BuddyBold gestart.’ Bij Doets gaat de enorme gretigheid nieuwsmedia en boeken tot zich te nemen samen met het vermogen in alle rust de hoofdlijnen en de eigen koers te bepalen. ‘Een manager regelt, voorkomt ongelukken. Ik stuur op de “the bigger picture”.’

Elske Doets


Collegedag 6
Korte inhoud:

Luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif (1958) leidde in 2008 en 2009 de 45.000 militairen tellende Navo-troepenmacht ISAF (International Security Assistance Force Afghanistan) in Zuid-Afghanistan, waar Nederland in Uruzgan aan bijdroeg.
Hij zal onder meer praten over zijn persoonlijke ervaringen in Afghanistan en over zijn ervaringen in ambtelijke omgevingen. Leiding geven tijdens militaire operaties vereist vakmanschap, vertrouwen in de lijn naar boven en naar beneden, en de wetenschap dat je alles kunt delegeren, behalve verantwoordelijkheid. Als leidinggevende zul je soms risico’s moeten nemen om doelen te bereiken.
Wat doet leiding geven met je, met wie kun je sparren, hoe creëer je ruimte voor jezelf en hoe laat je je door de inhoud regeren in plaats van door angst?

Mart de Kruif en Nick Vujicic


Kosten

De investering voor de Collegereeks  is € 2.295,- (exclusief btw), inclusief collegemateriaal, koffie/thee en maaltijden.

Locatie

Nyenrode Business Universiteit

Straatweg 25

3621 BG Breukelen

Voor wie

Deze collegereeks is ontwikkeld voor hoger opgeleiden die diepgaand inzicht willen ontwikkelen in organisatiegedrag in relatie tot management, juist in turbulente tijden.

Wilt u op de hoogte blijven van onze collegereeksen, laat dan hier uw e-mail adres achter om op onze maillijst te komen. 

Annuleringsvoorwaarden
U kunt tot vier weken voor start van de collegereeks kosteloos annuleren. Uw inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleert u tussen de vier en drie weken voor aanvang van de collegereeks, dan brengen wij € 250,00 (excl. btw) aan administratiekosten in rekening. Meldt u zich binnen drie weken voor aanvang af of bent u afwezig zonder annulering? Dan zijn wij helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kunt u bij verhindering natuurlijk altijd een vervanger van uw inschrijving gebruik laten maken. Annuleringen of plaatsvervangers kunt u doorgeven via events@onebusiness.nl. Uiteraard volgen wij de richtlijnen vanuit de overheid rondom het coronavirus. Mochten wij genoodzaakt zijn de collegereeks te annuleren, dan zullen wij altijd nieuwe data plannen en kunt u dus op een later moment deelnemen.
© ONE Business bv. ONE Business is onderdeel van Newskoolmedia Auteursrecht voorbehouden. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing:
Gebruiksvoorwaarden en Privacy/Cookie Statement. Op deelname aan onze evenementen zijn de Algemene Voorwaarden voor bezoekers van toepassing.